Go Back
Bácskai rizseshús

Bácskai rizseshús

Bácskai rizseshús. Elsőre mindenkinek a menzás íz juteszébe, érdemes odahaza elkészíteni sokkal finomabb mint amire emlékszünk.
Course: Főétel
Cuisine: Magyar

Hozzávalók
  

  • 1 kg sertéslapocka
  • 1/2 kg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6 ek zsír
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db hegyes erős paprika (nem kötelező)
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény

Method
 

  1. Kezdjük a rizzsel: Egy lábasba tegyük fel a 3 ek zsírt. Pirítsuk meg a rizst rajta,Adjunk hozzá sót és őrölt fekete borsot. Na sajnáljuk rá, mert ennek az ételnek az alapja a borsos íz. Ha megvagyunk tegyük félre egy kicsit.
  2. Újabb edényben hevítsünk fel újabb 3 ek zsírt.
  3. Adjuk hozzá az összevágott hagymát. A hagymát nem fontos apróra összevágni, lesz ideje bőven összefonnyadni. A fokhagymát van aki ilyenkor beleteszi, van aki csak később. Ha most tesszük bele akkor mindenképp figyelni kell, rá hogy ne égjen meg.
  4. Vegyük vissza a hőt. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával és forgassuk össze vele.
  5. Dobjuk rá a felkockázott lapockát. Hagyjuk, hogy kapjon egy kis kérget a hús. Itt már nem kell különösen félni, hogy a paprika megég hiszen a húsból folyamatosan egy kis nedvesség ki fog jönni. Ez meggátolja, hogy a paprika annyira odapörkölődjön hogy keserű legyen.
  6. Ha szépen lepirult (kb 5-6 perc) adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, paprikát.
  7. Fűszerezzük meg. Adjunk hozzá egy kevés sót (ha kell majd még után sózzuk inkább) egy kevés köményt. Kicsivel több őrölt fekete borsot(ettől lesz jó íze ennek az ételnek).
  8. Vegyük vissza közepesnél kicsit alacsonyabbra a hőt. Folyadékot az első 30 percben még nem kell hozzáadni, a paprikából, paradicsomból jön ki annyi, hogy addig bővel elég legyen. Utána ha pótolni kell csak annyi vizet kell hozzáadni, hogy majdnem ellepje.
  9. 50perc főzés után adjuk hozzá a riszt, Keverjük össze és öntsünk hozzá 1 liter vizet. Így fogjuk az ételünket készre főzni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy kis lángot használjunk. A fedő alatt éppen csak forrjon. Kb 20 perc alatt megfő a rizs. Kevergetni nem kell, inkább csak rázzuk meg az edényben, hogy ne törjük szét a megfőtt húsokat.