Az első lépés az, hogy áztassa be a fehér babot egy éjszakára, majd öblítse le és csepegtessen le.
Egy nagy serpenyőben hevítsen fel kevés olívaolajat, majd süssön benne kolbászt szeletekre vágva, amíg kissé ropogósra nem sül. Miután elkészült, vegye ki a kolbászt a serpenyőből, és tegye félre.
Ugyanebben a serpenyőben párolja meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg áttetszővé válnak. Ezután adja hozzá a meghámozott és felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd rövid ideig pirítsa meg.
A serpenyőbe tegye bele a beáztatott és lecsöpögtetett babot, a babérlevelet, az édes paprikát és az őrölt köményt. Keverje össze alaposan, majd öntsön hozzá annyi zöldségalaplevet, hogy éppen csak ellepje az összetevőket. Fedje le a serpenyőt, majd közepes lángon párolja a babpörköltet körülbelül 1 órán át, amíg a bab és a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek.
Ízlés szerint sózza és borsozza meg a babpörköltet, majd adjon hozzá ismét a sült kolbászt. Hagyja a babpörköltet még néhány percig párolódni, hogy az ízek összeérjenek, és minden átmelegedjen.