Az amerikai palacsintához egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot, vaníliás cukrot. Csinálj egy lyukat a közepébe, és öntsd bele a tejet, a tojás sárgáját és az olajat.
Keverd addig, amíg teljesen sima nem lesz. Ezután keverd hozzá a felvert tojásfehérjét.
Egészen sűrű tésztát fogsz kapni, sokkal kevésbé folyik mint a hagyományos magyar palacsinta. Ez így jó, ettől fog vastagon megmaradni a sütőlapon vagy serpenyőben, és felemelkedni. Az állagát ki kell tapasztalni. ha szükséges tejjel lehet még folyósítani. Nem kell pihentetned, azonnal sütheted. A legkönnyebben egy habverő segítségével tudod akár fél perc alatt csomómentesre elkeverni a tésztát.
Forrósíts fel közepes lángon egy tapadásmentes serpenyőt, és nagyon vékonyan olajozd be. A tésztából önts bele annyit, hogy 15 cm átmérőjű, kis lepényeket kapj. Ezek fél cm magasra fognak nőni a sütőportól a hő hatására.
Süsd meg az egyik oldalukat kb. 1,5-2 perc alatt. Akkor lesz jó amikor a felső oldalán a buborék kráterek már nehezen tűnnek el a tésztából.
Amikor egy sütőlapáttal alányúlva halványbarna, a tetején pedig éppen elkezdett megszilárdulni a tészta, nyúlj alá a lapáttal és egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg a palacsintákat. Süsd meg a másik oldalukat is, ez maximum fél perc alatt kész.