Go Back
fánk

Farsangi fánk

Már a fánkszó hallatán is összefut a nyál a számban.  Ez az egyszerű fánk recept a legtökéletesebb tésztát eredményezi. Nem csak farsangra ajánlom!
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 3 perc
Kategória Desszert
Alkalom Farsang
Adag 40 darab

Szükséges eszköz

  • gyúródeszka
  • sodrófa
  • szaggató vagy üvegpohár

Hozzávalók
  

Tésztához

  • 50 dkg Liszt
  • 3 dl Tej
  • 2 ek Cukor
  • 3 dkg Élesztő
  • 5 db Tojás sárgája
  • 6 dkg Vaj olvasztott
  • 1 db Citrom reszelt héja
  • 0,5 dl Rum
  • 1 csipet

Sütéshez

  • 1 l Olaj

Tálaláshoz

  • porcukor
  • lekvár

Elkészítés lépései
 

  • A tejet meglangyosítjuk(vigyázzunk, hogy ne legyen forró), hozzáadjuk a cukrot, majd amikor elolvadt benne belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk míg felfut. (kb 10 perc)
    fánk
  • Először a folyékony összetevőket keverem össze. Ehhez először is olvasszuk fel a vajat.
    fánk
  • A tálba beletesszük a felfuttatott élesztőt, beletesszük az olvasztott vajat, a tojás sárgáját és a rumot és a citrom reszelt héját, és egy csipet sót. Ezt jó alaposan keverjük el.
    fánk
  • Apránként keverjük hozzá a lisztet. Ha minden lisztet hozzáadtunk folytassuk a dagasztást még kb 10 percig. Ha nagyon ragadósnak is érezzük az elején csak nagyon kevés lisztet adjunk hozzá, össze fog állni egy nagyon lány tésztává a végére.
    fánk
  • Takarjuk le egy hagyjuk pihenni 1 óra hosszat! Ezalatt szépen a kétszeresére fog nőni.
    fánk
  • Lisztezett gyúródeszkára tesszük és kb 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk.
    fánk
  • Lisztezzük be a szaggatót vagy ha az nincs akkor egy vizespoharat! Próbáljuk úgy kiszaggatni, hogy minél kevesebb maradék legyen. Természetesen a maradékot újra összegyúrjuk és abból is fánkot formázunk. Takarjuk le és pihentessük 10 percig.
    fánk
  • Melegítsük fel az olajat. 160 °C körüli a megfelelő hőfok. Amikor úgy érezzük az olaj elég meleg 1 db fánkkal végezzünk próbasütést. Süssük mindegyik felét kb 1,5 percig. Az olaj akkor jó, ha a tészta belerakásakor kicsit sisteregni kezd.
    fánk
  • A próbasütés eredménye alapján ha szükséges állítsunk az olaj hőmérsékletén. Ha minden rendben, akkor kezdhetjük az éles sütést!
    A fánk egyik oldalát nyomjuk be, ezzel a felével lefelé tegyük az olajba. Egyből fedjük le az edényt és 1,5 percig süssük.
    fánk
  • Fordítsuk meg a fánkot. (Ekkor már nem kell rá a fedő) És 1 percig süssük ezt a felét is. Utána szedjük ki és csöpögtessük le róla az olajat.
    fánk
  • Ha meghültek szórjuk meg a tetejét porcukorral. Lekvárral vagy akár Nutellával tálaljuk!
    fánk