Bejgli
Ahogy a karácsonyi televízió műsor nem lehet tökéletes Kevin nélkül úgy az étkezés sem lehet az bejgli nélkül. De mi is az a bejgli? A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.
Kategória Desszert
Alkalom Karácsony
A 3 tekercsnyi tésztához:
- 50 dkg Liszt
- 25 dkg Vaj
- 2 dkg Élesztő
- 1 db Tojás
- 3 dkg Cukor
- 2 dl Tej
- só
Mákos töltelékhez:
- 1 dl Víz
- 10 dkg Cukor
- 15 dkg Mák darált
- 1/2 db Citrom reszelt héja
Diós töltelékhez:
- 1 dl Tej
- 10 dkg Cukor
- 15 dkg Dió darált
- 1 tk Fahéj őrölt
- 1/2 db Citrom reszelt héja
Tészta elkészítése
A tejet melegítsük meg egy kicsit és futtassuk fel benne az élesztőt. Mérjük ki a lisztet egy keverőedénybe. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Mérjük ki a cukrot is majd öntsük hozzá a liszthez. A vajat is morzsolják bele a keverőedénybe és dolgozzuk össze.
Üssük fel a tojást, majd verjük fel, hogy a tésztában egyenletesen tudjon eloszlani. Öntsük a tésztához. A felfuttatott élesztős tejet is adjuk hozzá. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Az állaga akkor jó, ha enyhén nedves, de nem ragad a kezedre, és lehet liszt nélkül nyújtani. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet, ha ragad, akkor egy kevés lisztet. Ha megvagyunk osszuk három egyenlő részre. Formázz belőle cipókat. Folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 30 percig vagy akár reggelig.
Töltelékek:
Mákos töltelék:A vízbe öntsük bele a cukrot.Tegyünk fel melegedni.Néha keverjük meg, amíg el nem olvad.Keverjük össze a mákkal.A tetejére szórjuk rá a lereszelt citrom háját. Ezzel is keverjük át.Diós töltelék: A tejbe öntsük bele a cukrot.Tegyünk fel melegedni.Néha keverjük meg, amíg el nem olvad.Dolgozzuk össze a dióval. Ízesítésnek ehhez adhatunk egy kis reszelt citrom héjjat. Ha a tészta eleget pihent és a töltelék meghűlt jöhet a következő lépés. Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Minél szabályosabb téglalapot sikerül nyújtanunk annál egyszerűbb lesz a feltekerés.
A tölteléket egyenletesen oszlassuk el a felületén. A szélénél pár cm-t hagyjunk ki. A rövidebb két végét és az egyik hosszú élét hajtsuk vissza, kicsit nyomkodjuk meg.
Utána a hosszanti oldalán kezdjük el feltekerni. Ne legyen nagyon szoros, de azért ne legyen laza sem. Próbáljunk a kettő közt dolgozni.Ha megvan mehet a sütőpapírral bélelt tepsire és jöhet a következő!
Egy tálkában verj fel egy egész tojást és egy tojássárgáját, ezzel kell majd kétszer megkenni a bejglit. Kend meg jó alaposan a tésztát a tetejét, a végeit, és az oldalát is. Hagyjuk megszáradni a tojást rajta, majd kenjük rá az előbbihez hasonlóan a második réteget is.
Mikor ez is megszáradt mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 26. A bejgli sütési ideje 25-30 perc. Ez függ a sütődtől és a bejgli vastagságától is. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad. Szép sötétarany-barnás színű legyen, amikor kiveszed. Hagyd kihűlni mielőtt szeleteled.