Tárkonyos gombagulyás

Tetszik, nem tetszik, a magyar gasztronómiáról mindenkinek a gulyásleves jut először eszébe. Nemzetközi szinten is a legismertebb ételeink közé tartozik. Youtube-on rengeteg videót lehet találni, amiben külföldieket kérdeznek a magyar konyhaművészetről. Szinte mindegyikük megemlíti, hogy meg szeretné kóstolni a messze földön híres Gulas-t.
Hogy mitől ilyen sikeres azt csak találgatni tudjuk. Az azonban biztos, hogy ez az étel nagyon jól működik. Nemzeti ételünk szépen idézi a magyar trikolór színeit: sötétvörös fűszeres lé, apró, fehér galuskák, illatos zöld levélkék.
Bár nagyon finom a klasszikus marhagulyás, és a szintén kedvelt sertéshúsos is érdemes néha kicsit játszani a hozzávalókkal, kipróbálni akár húsmentesen is. A húst nagyon jól helyettesítheti pl a gomba. Gombával nagyon könnyű dolgozni, és az elkészítés idejét is drasztikusan lecsökkenti! Már csak egy kis tárkony kell mellé és máris kész az illatos tárkonyos gombagulyás!

Tárkonyos gombagulyás
Hozzávalók
- 150 dkg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 1/2 dl Olaj
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db zeller kicsi
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika őrölt
Fűszerek
- tárkony
- kömény őrölt
- só
- bors
Vajas galuska
- 1 db tojás
- 3-4 dkg vaj
- liszt
- só
Elkészítés lépései
- Összevágjuk a hagymát, az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, pici vízzel felengedjük, visszapirítjuk.
- Beletesszük a kockákra vágott zöldségeket, rövid lében puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, belerakjuk a kockára vágott gombát, az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldeket meg a többi fűszert.
- Kicsit kiforraljuk, és kész is van.
- Tehetünk bele vajas galuskát. Egy bögrében összekeverünk egy tojást egy csipet sóval, 3-4 dkg puha vajjal meg annyi liszttel, amennyit felvesz (olyan sűrű legyen, mint a galuskatészta). A bögréből belekanalazzuk a forró levesbe, és kifőzzük.
- Friss kenyérrel tálaljuk. Külön tálkában kínálhatunk mellé egy kis tejfölt is.