Tárkonyos gombagulyás

Tárkonyos gombagulyás
Recept megosztása:

Tetszik, nem tetszik, a magyar gasztronómiáról mindenkinek a gulyásleves jut először eszébe. Nemzetközi szinten is a legismertebb ételeink közé tartozik. Youtube-on rengeteg videót lehet találni, amiben külföldieket kérdeznek a magyar konyhaművészetről. Szinte mindegyikük megemlíti, hogy meg szeretné kóstolni a messze földön híres Gulas-t.

Hogy mitől ilyen sikeres azt csak találgatni tudjuk. Az azonban biztos, hogy ez az étel nagyon jól működik. Nemzeti ételünk szépen idézi a magyar trikolór színeit: sötétvörös fűszeres lé, apró, fehér galuskák, illatos zöld levélkék.

Bár nagyon finom a klasszikus marhagulyás, és a szintén kedvelt sertéshúsos is érdemes néha kicsit játszani a hozzávalókkal, kipróbálni akár húsmentesen is. A húst nagyon jól helyettesítheti pl a gomba. Gombával nagyon könnyű dolgozni, és az elkészítés idejét is drasztikusan lecsökkenti! Már csak egy kis tárkony kell mellé és máris kész az illatos tárkonyos gombagulyás!

tárkonyos gombagulyás

Tárkonyos gombagulyás

Összes idő 45 perc
Kategória Leves
Alkalom Hétköznapi

Hozzávalók
  

  • 150 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1/2 dl Olaj
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db zeller kicsi
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika őrölt

Fűszerek

  • tárkony
  • kömény őrölt
  • bors

Vajas galuska

  • 1 db tojás
  • 3-4 dkg vaj
  • liszt

Elkészítés lépései
 

  • Összevágjuk a hagymát, az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, pici vízzel felengedjük, visszapirítjuk.
  • Beletesszük a kockákra vágott zöldségeket, rövid lében puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, belerakjuk a kockára vágott gombát, az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldeket meg a többi fűszert.
  • Kicsit kiforraljuk, és kész is van.
  • Tehetünk bele vajas galuskát. Egy bögrében összekeverünk egy tojást egy csipet sóval, 3-4 dkg puha vajjal meg annyi liszttel, amennyit felvesz (olyan sűrű legyen, mint a galuskatészta). A bögréből belekanalazzuk a forró levesbe, és kifőzzük.
  • Friss kenyérrel tálaljuk. Külön tálkában kínálhatunk mellé egy kis tejfölt is.