Muszaka recept – Görögország finom íze

muszaka

A muszaka kétségkívül Görögország legnépszerűbb, hagyományos étele! Nehéz lesz olyan tavernát találni, ahol ne szolgálnák fel, vagy olyan háztartást, ahol ne készítenék különleges alkalmakkor!

Mi is az a muszaka?

A muszaka egy hagyományos görög padlizsánragu, mely serpenyőben sült padlizsánból és burgonyából, paradicsomos marha- vagy bárányhúsos darált mártásból  és a tetején finom, krémes besamel mártásból áll.

Burgonyával vagy anélkül?

Csak padlizsánból vagy burgonyával is készítsük? Tapasztalatom szerint a burgonya hozzáadása a muszaka alaprétegeként teszi az ételt teljesebbé. A burgonya keményítőssége tökéletesen kiegészíti a mártás zamatosságát, a padlizsán édességét és a besamel krém krémességét. A burgonya hozzáadása a muszakához erőteljesebbé, kiegyensúlyozottabbá és ízletesebbé teszi az ételt! Ha eddig burgonya nélkül készítetted, akkor mindenképp próbáld ki.

Sokan úgy gondolják, hogy a muszaka elkészítése nehéz. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól! A muszaka elkészítése az alábbi négy nagyon egyszerű lépésből áll:

  • A padlizsán és burgonya előkészítése,
  • a bárány- vagy marhahúsos paradicsomszósz elkészítése,
  • a besamel mártás elkészítése,
  • és persze az összetevők összeállítás és a tökéletes aranybarnára sütés!

Össze kell koszolnod néhány tepsit, de a végeredmény megéri!

A padlizsán és burgonya előkészítése:

A padlizsán és a burgonya az étel alapja, és két nagyon különböző célt szolgál. A felszeletelt burgonya az étel alapját képezi, szilárdságot ad neki, és könnyen vághatóvá és tálalhatóvá teszi. Míg a padlizsán úgy viselkedik, mint egy kis szivacs. Magába szívja a finom paradicsomszószt, és hihetetlenül lédús és krémes ízt ad az ételnek.

A burgonya elkészítése:

    Hámozza meg és szeletelje fel őket egyforma, körülbelül a kisujjnyi vastagságú (kb. 1 cm) korongokra.     Végül öblítse le őket folyó víz alatt, hogy megszabaduljon a felesleges keményítőtől.

A padlizsánok előkészítése:

Először is vásároljon magának néhány nagy padlizsánt – a legnagyobbakat, amiket a szupermarketben talál! A padlizsánokat hámozás nélkül szeletelje fel egyforma, körülbelül a burgonyával megegyező vastagságú korongokra. Alaposan öblítsd le őket vízzel és ízesítsd őket egy jó adag sóval. Végül hagyja őket egy szűrőben fél órán át állni.

Tipp: Egyes padlizsánok keserűek lehetnek, ezért fontos, hogy megfelelően készítsük el őket. Ha leöblítjük, megsózzuk és pihentetjük őket, a kesernyés ízük eltűnik, és íze finom édes, krémes lesz, a kesernyés íznek pedig nyoma sem marad!

A burgonyát és a padlizsánt süthetjük külön-külön olajban is, de én jobban szeretem együtt sütőben sütni őket. Locsolja meg a felszeletelt padlizsánokat és burgonyát egy kis olívaolajjal, fűszerezze egy jó csipet sóval és borssal, és süsse őket tepsiben 20 percig 180C-on, amíg félig átsülnek és kívülről kissé megbarnulnak.

Tippek:

  • Ne felejtsd el, hogy a padlizsánok sütés közben összezsugorodnak, ezért győződj meg róla, hogy annyit szeletelsz, hogy sütés után 2 rétegre való alapanyagod legyen!
  • Sütés közben a felszeletelt padlizsánok hajlamosak a tepsihez tapadni. Hogy ezt megakadályozd, süsd őket tapadásmentes tepsiben, vagy fedd át egy kicsit a szeleteket, hogy részben elemelkedjenek a tepsi aljáról.
  • A burgonyát ugyanabban a tepsiben is megsütheted, amelyben a végén sütöd. Így nem csak pontosan annyi burgonyát szeletelhetsz és rétegezhetsz, amennyit szeretnél, de a végén kevesebbet kell mosogatnod is! Ha a padlizsánt a burgonyára teszed, nem ragad le és ugyan úgy átsül.

a bárány- vagy marhahúsos paradicsomszósz elkészítése:

A szósz lényegében nagyon hasonlít egy alap bolognai mártáshoz. A darált húst olívaolajban, hagymában és fokhagymában megpároljuk. Végül pedig apróra vágott paradicsommal sűrűsödésig pároljuk. A szósznak nagyon sűrűnek kell lennie, hogy ne áztassa át a zöldségeket. Miután hozzáadta a fűszereket, hagyja a mártást alacsony hőfokon párolódni, amíg a mártás lé el nem párolódik és a szósz be nem sűrűsödik. Ez segít az ízek teljes kibontakozásában is. Ha a mártás besűrűsödött, sóval és borssal ízesítse. Adjon hozzá egy keveset, keverje meg, kóstolja meg, és ha szükséges, adjon még hozzá. A fűszerezés a végén segít elkerülni, hogy a mártást túl vagy alul legyen fűszerezve!

a besamel mártás elkészítése:

A besamel mártás sok ételnek az alapja, melyhez receptet itt talál!

az összetevők összeállítás és a tökéletes aranybarnára sütés

Most, hogy a zöldségeid, a besamel és a húsmártásod készen van, itt az ideje, hogy összeállítsd az ételedet! Először is, válaszd ki a legmélyebb sütőformát, ami kéznél van, hogy biztosan fel tudd használni az összes hússzószt és besamelt anélkül, hogy félnél, hogy nem fér el és kifolyik! Az alábbi receptemhez egy 20x30cm méretű és 8cm mély sütőedény az ideális.

A muszaka összeállításához kezdje a burgonya rétegezésével a tepsi alján. A padlizsánokat ossza két részre. Az első adagot a burgonyára kell rétegeznie, a másodikat pedig a húsos szószra. Az első réteg padlizsánt terítse a burgonyára. Ha túl kevés padlizsánod van, helyezd el őket egy kicsit egymástól távolabb. Ha túl sok van, fedje át őket egy kicsit, hogy mind elférjen!

Egy nagy merőkanál vagy kanál segítségével öntse a hússzószt a padlizsánra, és egyenletesen oszlassa el. Terítsd a második padlizsánréteget a húsmártásra, egyenletesen elosztva őket. Végül egy nagy merőkanál segítségével adjuk hozzá a bechamelt, és egyenletesen oszlassuk el, ügyelve arra, hogy az egész muszaka be legyen borítva!

Végül szórjon a tetejére egy kis reszelt sajtot. Amikor a muszaka megsül, a sajt megolvad, és finom aranybarna színt ad neki! A hagyományos görög muszaka most már készen áll a sütésre!

A muszaka hozzávalói:

az alaphoz:

  • 6 padlizsán
  • 5 burgonya (nem kötelező)
  • olaj a sütéshez

A raguhoz:

  • 750 g darált hús (legjobb ha marha- vagy bárányhús)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g apróra vágott paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 pohár vörösbor
  • csipetnyi tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 babérlevél
  • 3-4 egész szegfűszeg (nem kötelező)
  • Egy csipet fahéj vagy egy fahéjrúd
  • 1/4 csésze olívaolaj

1 adag besamel mártás.

Muszaka elkészítése:

  • Ennek a görög muszaka receptnek az elkészítéséhez először a padlizsánokat kell előkészíteni. Távolítsa el a padlizsánok szárát, és vágja őket 1 cm vastag szeletekre. Ízesítsük sóval, és tegyük egy szűrőbe körülbelül fél órára.
  • Öblítsük le a padlizsánokat bő vízzel, és a kezünkkel nyomkodjuk ki, hogy a felesleges víztől megszabaduljunk. Szárítsuk szárazra, és bő olajban süssük meg őket, amíg szép színt kapnak. A sült padlizsánokat tegyük papírra, hogy felszívják az olajat. (A hagyományos görög muszaka könnyebb változatához próbáljuk meg a padlizsánokat kevés olívaolajjal meglocsolni, és olaj helyett 20 percig sütőben sütni). Ha kész, tegyük félre.
  • Ha burgonyát is ad a muszakához, akkor itt az ideje, hogy 0,5 cm-es, fél ujjnyi széles szeletekre vágja. Ugyanúgy megsütjük mint a padlizsánokat. Ízesítsük egy kis sóval, és ha kész, tegyük félre.
  • Készítse el a ragut a muszakához. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepesen magas hőfokra, és adjuk hozzá az olívaolajat. Keverje bele az apróra vágott hagymát, és párolja, amíg megpuhul és enyhén elszíneződik. Keverje bele a fakanállal összetört darált húst, és párolja tovább. Amikor barnulni kezd, adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és addig pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul. Öntsük hozzá a vörösbort, hogy a húslevet felengedjük, és várjuk meg, amíg elpárolog. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a cukrot, egy csipet fahéjat, 1 babérlevelet, a szegfűszeget és egy jó csipet sót és borsot. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és fedő alatt pároljuk kb. 30 percig, vagy amíg a húslé nagy része elpárolog. Ha kész, tegyük félre.
  • Készítse el a muszaka besamel mártását az itt leírtak szerint.
  • Most itt az ideje, hogy összeállítsuk a muszakát. Egy nagy tepsi (kb. 20x30cm és 8cm/3 mély) alját és oldalát vajazzuk ki, és először a burgonyát rétegezzük rá majd a padlizsánok felét. Öntse bele az egész húsmártást, és egyenletesen oszlassa el. Ne felejtsük el eltávolítani a szegfűszeget és a babérlevelet!. Tegyük rá a padlizsánok második rétegét, a tetejére az összes besamel mártást, és egy spatulával simítsuk el.
  • Megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Melegítse elő a sütőt 180C°-ra, és süsse a muszakát kb. 60 percig, vagy amíg a héja világos aranybarna nem lesz. Még ha nagyon nehéz is lesz, meg kell várni, hogy a muszaka kihűljön, és éppen csak langyos legyen, mielőtt felszeletelnénk. Ez megakadályozza, hogy a besamel szósz kifolyjon, amikor a darabokat vágja.
  • Tálalja a muszakát egy frissítő hagyományos görög salátával, és élvezze egy pohár bor mellett!

Ez is érdekelhet:

muszaka

Muszaka recept

A muszaka kétségkívül Görögország legnépszerűbb, hagyományos étele! Nehéz lesz olyan tavernát találni, ahol ne szolgálnák fel, vagy olyan háztartást, ahol ne készítenék különleges alkalmakkor!
Kategória Főétel
Származás Görög

Hozzávalók
  

az alaphoz:

  • 6 db padlizsán
  • 5 db burgonya
  • olaj

a reguhoz:

  • 750 g darált hús marha vagy bárányhús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g paradicsom
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 tk cukor
  • 1 pohár vörösbor
  • 1 db babérlevél
  • 3-4 egész szegfűszeg
  • 1/2 tk örölt fahéj vagy 1 rúd
  • olivaolaj

1 adag besamel mártás

    Elkészítés lépései
     

    • Ennek a görög muszaka receptnek az elkészítéséhez először a padlizsánokat kell előkészíteni. Távolítsa el a padlizsánok szárát, és vágja őket 1 cm vastag szeletekre. Ízesítsük sóval, és tegyük egy szűrőbe körülbelül fél órára.
    • Öblítsük le a padlizsánokat bő vízzel, és a kezünkkel nyomkodjuk ki, hogy a felesleges víztől megszabaduljunk. Szárítsuk szárazra, és bő olajban süssük meg őket, amíg szép színt kapnak. A sült padlizsánokat tegyük papírra, hogy felszívják az olajat. (A hagyományos görög muszaka könnyebb változatához próbáljuk meg a padlizsánokat kevés olívaolajjal meglocsolni, és olaj helyett 20 percig sütőben sütni). Ha kész, tegyük félre.
    • Ha burgonyát 0,5 cm-es, fél ujjnyi széles szeletekre vágja. Ugyanúgy megsütjük mint a padlizsánokat. Ízesítsük egy kis sóval, és ha kész, tegyük félre.
    • Készítse el a ragut a muszakához. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepesen magas hőfokra, és adjuk hozzá az olívaolajat. Keverje bele az apróra vágott hagymát, és párolja, amíg megpuhul és enyhén elszíneződik. Keverje bele a fakanállal összetört darált húst, és párolja tovább. Amikor barnulni kezd, adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és addig pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul. Öntsük hozzá a vörösbort, hogy a húslevet felengedjük, és várjuk meg, amíg elpárolog. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a cukrot, egy csipet fahéjat, 1 babérlevelet, a szegfűszeget és egy jó csipet sót és borsot. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és fedő alatt pároljuk kb. 30 percig, vagy amíg a húslé nagy része elpárolog. Ha kész, tegyük félre.
    • Készíts egy adag besamel mártást
    • Egy nagy tepsi (kb. 20x30cm és 8cm/3 mély) alját és oldalát vajazzuk ki, és először a burgonyát rétegezzük rá majd a padlizsánok felét. Öntse bele az egész húsmártást, és egyenletesen oszlassa el. Ne felejtsük el eltávolítani a szegfűszeget és a babérlevelet!. Tegyük rá a padlizsánok második rétegét, a tetejére az összes béchamel mártást, és egy spatulával simítsuk el.
    • Megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Melegítse elő a sütőt 180C°-ra, és süsse a muszakát kb. 60 percig, vagy amíg a héja világos aranybarna nem lesz. Még ha nagyon nehéz is lesz, meg kell várni, hogy a muszaka kihűljön, és éppen csak langyos legyen, mielőtt felszeletelnénk. Ez megakadályozza, hogy a bechamel szósz kifolyjon, amikor a darabokat vágja.
    Megjegyzés: Ebéd

    Ez is érdekelhet:

    Ez is érdekelhet még: